MilnaAlen

Puolueetonta uutisointia vai pelonlietsontaa?

On hyvä, että esim. kemikaalien vaaroista kerrotaan, jotta ihmiset saavat tietoa ja voivat sen perusteella tehdä parempia valintoja. Mutta miksi turhaan synnyttää pelkoa luonnonkatastrofeilla ja sodilla, joille lukija tai katsoja ei voi mitään?

 

Pelko myy. Ihmiset haluavat olla terveitä ja turvassa, joten uhat, “kriiseistä” ja “katastrofeista” puhumattakaan, saavat ihmiset ostamaan lehden. Lisäksi monet ulkomaiset uutistoimistot, sekä suuri osa varsinkin Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian lehdistöstä ja televisiokanavista, ovat pankkiirisukujen omistuksessa. He rahoittavat sodat ja rikastuvat niillä, joten on heidän etunsa mukaista levittää pelkoa ja vihaa, ja siten madaltaa sodan kynnystä.

 

Mediassa on puute artikkeleista, jotka tutkivat puolueettomasti ja pelkoa lietsomatta esim. poliittisia kriisejä, ilmastonmuutosta tai rokotteita. Mitä tapahtuu, miksi ja mitä siitä seuraa: Lämpeneekö vai viileneekö ilmasto? Onko muutos luonnollinen vai ihmisten aiheuttama? Mikä on kaupungistumisen ja maankäytön osuus? Aiheuttavatko rokotteet autismia? Onko alumiini turvallista? Syrjäyttävätkö geenimuunnellut kasvit alkuperäiset lajit? Edes tutkijat eivät ole yksimielisiä. Uutiset Ukrainan kriisistä ja Isiksen synnystä ovat vielä ristiriitaisempia.

 

Sekä länsimainen että venäläinen valtamedia, mutta myös monet vaihtoehtomediat, ovat syyllisiä puolueellisen tiedon levittämiseen ja tietojen salaamiseen, jopa propagandaan. Seurauksena ihmisten luottamus mediaan katoaa ja ihmiset jakautuvat leireihin. Rokotuksista ja ilmastonmuutoksesta on jo tullut ideologisia kysymyksiä, ja kumpikin puoli uskoo vain oman käsityksensä mukaisiin tutkimuksiin. Seuraukset ihmisten terveydelle ja luonnolle voivat olla vakavat.

 

Poliitikotkaan eivät ole kaikista asioista perillä, mikä tekee heistä alttiimpia lobbaukselle ja virheelliselle tiedolle, ja täten lisää virheellisten päätösten riskiä.

 

Mediakriittisyys on tärkeä taito, mutta myös median on kannettava vastuunsa. Toimittajien velvollisuus on kertoa totuus, ei kiiressä laadittuja puolitotuuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat